Inilah kuih feveret (Ayat bahasa Inggeris yang di Melayukan)aku. Semenjak aku mengenali kuih ini tiadalah aku minat kuih lain seperti mana akau meminati kuih ini. Punyalah minat aku pada kuih nie sampaikan serdak kuih nie akau akan makan bersama -sama nasik. Memang sedap. Tuhan je yang tahu.
Tapi nak buat kuih nie, memang leceh. Bini aku merungut nak siapkan kuih nie. Tapi apa nak buat, dah bini aku, buat jela untuk suami terchenta. Kalau penat buat sorang - sorang, nanti aku carikan kawan. Camana yang? Ok tak? Hehehehe.
Bahan asas nak buat kerepek ikan bilis nie dan tentula ikan bilis. Takkan ikan yu atau haruan pulak. Yang lainnya ialah tepung, mentega dan juga daun sup. Tak lupa juga bawang kecik.
Mula - mula ikan bilis perlu dikopek dan kemudiannya dimesin hancur. Begitu juga dengan bawang merah, di kopek dan dimesin hancur. Kedua - duanya perlu dibasuh dahulu sebelum dimesin hancur. Jangan kau basuh pakai dynamo udah la.
Tepung kemudiannya digaul dengan planta supaya sebati dan menjadi kekuning - kuningan. Bab ini yang memerlukan skill yang tinggi dan tangan yang bersih. Skil penting supaya tepung tidak terlalu lembik dan tangan yang bersh tu kauorag faham - faham sendiri la yea.
Kemudiannya, daun bawang dihiris kecil dan dimasukkan ke dalam adunan. Begitu juga dengan ikan bilis hancur tadi. Masukkan pula bawang sdikit demi sedikit dan kesemuanya digaul hingga menjadi doh.
Doh itu kemudiannya digelek, dan digulung. Untuk memudahkan proses pemotongan, gulungan tadi (bukan golongan yea) perlulah dimasukkan ke dalam peti sejuk tempat beku. Ialah bila dan beku senang la potong.
Gulungan yang dah keras tadi kemudiannya perlu hiris nipis - nipis. Hirisan ini kemudiannya digoreng.
Adakah anda fikir itu proses yang terakhir, anda adalah silap. Proses seterusnya ialah memasukkan hirisan yang dah digoreng tadi ke dalam telap, ataupun boleh terus dimasukkan ke dalam mulut bagi yang tidak berpuasa.
Untuk proses yang lain, boleh la tanya dengan cikgu biologi apa yang berlaku setelah kuih tu masuk dalam mulut. Bagi yang dalam telap, boleh tanya pada saya sendiri.
Memang panjang prosesnya. Tapi bila dah siap, memang ramai yang minat. Tu yang nak buat kuih nie memang kena ramai - ramai. Kalu buat sorang - sorang, memang menangisla. Hehehehe.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
CHIEFFZUL kena tukar nama jadi CHEFF ZUL lah pulak nie....
Tak sangka kau peminat kerepek. Aku peminat *empeyek (sebut betul-betul haa!!
Chun,
Aku bab nak tolong gelek tu bolehla. Yang lain tak dapat aku nak tolong. Tapi kalau nak tolong habiskan bolea.
Ohh, Radio Buruk dah tukar nama...
Walaupun rupamu tidak ku kenal, tetapi lubang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku...
Post a Comment